javeamigos.com | INDEXjaveamigos.com | JAVEA - FIESTA GUIDEjaveamigos.com | JAVEA - EATING AND DRINKINGjaveamigos.com | JAVEA - WALKING GUIDEjaveamigos.com | JAVEA - HOLIDAY GUIDE

javeamigos.com | JAVEA - BUSINESS DIRECTORYjaveamigos.com | JAVEA - PAPERWORKjaveamigos.com | SPORT IN JAVEAjaveamigos.com | JAVEA - EVENTS GUIDEjaveamigos.com | ADVERTISE WITH US


javeamigos.com | VIRGEN DEL CARMEN

 


XÀBIA SEEKS SUPPORT FOR CAP DE SANT ANTONI LIGHTHOUSE PROJECT

javeamigos.com | XÀBIA SEEKS SUPPORT FOR CAP DE SANT ANTONI LIGHTHOUSE PROJECT

Mayor José Chulvi held a meeting with Paula Tuzón, the regional secretary for Climate Emergency and Ecological Transition to present the Council's project to renovate the lighthouse complex at Cap de San Antoni and turn into a space for public use. The plan is to turn the historic but closed property into a special space accessible to all where scientific study and enjoyment of the environment can meet and the proposal is to turn the complex into a visitor centre for the Cap de Sant Antoni Marine Reserve.

The current situation is that the Council has prepared a preliminary proposal and is waiting on the transfer of ownership of the complex from the Alicante Port Authority. However, the mayor wanted to details all the steps being taken to the Ministry of Agriculture, Rural Development, Climate Change and Ecological Transition which is one of the main organizations in the management of the Parque Natural del Montgó. He explained that "it is important that the administration which depends on the management of the park and marine reserve know all about the project and show us their approval and support."

After the meeting, which was also attended by councillors Toni Miragall (Environment) and Montse Villaverde (Subsidies) as well as Joseba Rodríguez, director of the Parque Natural del Montgó, the public officials visited the lighthouse complex to learn about its possibilities and seeing in situ the suggestions that the preliminary project has already highlighted, such as the creation of a reception area for visitors, a botanical gardens with typical plants of the Montgó and a route around the lighthouse that will offer stunning views from the top of the cliffs across the bay. Inside the two buildings which make up the complex, there will be a museum and visitor centre with rooms to house permanent and temporary exhibitions and screenings.

The regional officials expressed their support for the Council's ambitious project, both at the administrative level and the search for funding to make it a reality.

Source: Press Release
Date: Saturday 18th July 2020


Xàbia busca el apoyo de la Generalitat para su proyecto en el faro del Cap de Sant Antoni

El alcalde de Xàbia, José Chulvi, ha mantenido hoy una reunión con la secretaria autonómica de Emergencia Climática  y Transición Ecológica, Paula Tuzón, para exponerle el proyecto del Ayuntamiento para rehabilitar y dar uso público al faro del Cap de Sant Antoni. El municipio quiere convertir este inmueble histórico y cerrado en un espacio accesible para todos en el que se den la mano la divulgación científica y el disfrute del entorno. La propuesta es que sea un centro de interpretación de la Reserva Marina del Cap de Sant Antoni.

Por el momento, el Ayuntamiento tiene listo un anteproyecto para la rehabilitación y está pendiente de firmar la cesión definitiva del edificio con la Autoridad Portuaria de Alicante. No obstante, el alcalde ha querido detallar todo los pasos que se están dando a la Conselleria d'Agricultura, Desenvolupament Rural, Emergència Climàtica i Transició Ecològica, uno de los organismos principales en la gestión del Parque Natural del Montgó. “Es importante que la administración de quien depende la gestión del parque y de la Reserva marina conociera el proyecto y nos mostrara su aprobación y apoyo” ha explicado el primer edil.

Tras una reunión en la que también han participado los concejales de Medio Ambiente, Toni Miragall, y de Subvenciones, Montse Villaverde, así como el director del PN del Montgó, Joseba Rodríguez, los responsables públicos han visitado las instalaciones del faro para conocer sus posibilidades y viendo in situ las sugerencias que ya marca el anteproyecto: desde  la intervención en el exterior para crear una especie de plaza de recepción de visitantes, un jardín botánico con las plantas del Montgó y un circuito que rodee el faro y permita disfrutar de las espectaculares vistas a los acantilados.

Y el interior de los dos edificios que componen el recinto, el que alberga el faro y las antiguas viviendas de los fareros (360 metros cuadrados) que se ha diseñado como espacio museístico y de divulgación, con un circuito de salas para albergar las exposiciones permanentes, temporales y proyecciones.

Desde la dirección general de Emergencia Climática han mostrado su apoyo al Consistorio en este proyecto, tanto a nivel administrativo como en la búsqueda de financiación.


 

 

 

 


javeamigos.com | BESIDES THE SEA