javeamigos.com | INDEXjaveamigos.com | JAVEA - FIESTA GUIDEjaveamigos.com | JAVEA - EATING AND DRINKINGjaveamigos.com | JAVEA - WALKING GUIDEjaveamigos.com | JAVEA - HOLIDAY GUIDE

javeamigos.com | JAVEA - BUSINESS DIRECTORYjaveamigos.com | JAVEA - PAPERWORKjaveamigos.com | SPORT IN JAVEAjaveamigos.com | JAVEA - EVENTS GUIDEjaveamigos.com | ADVERTISE WITH US


javeamigos.com | VIRGEN DEL CARMEN

javeamigos.com | HAMILTONS OF LONDON


PRELIMINARY DETAILS OF SAN ANTONIO LIGHTHOUSE RENOVATION PROJECT REVEALED
A preliminary architect report has been delivered to the council

Friday 22nd November 2019

javeamigos.com | SAN ANToNIO LIGHTHOUSE PROJECT

The Ayuntamiento de Xàbia has presented the preliminary details of the renovation project to turn the lighthouse complex of the Cabo de San Antonio into a space for public use and learning. Developed by architect Ulrike Wehr, the design proposes to turn the historic and currently unused building (only the lighthouse itself is still in operation) into a visitor centre for learning, scientific study and enjoyment of the environment. And Wehr has worked to retain the main elements of the complex including the conservation of its unique architectural elements and initial colours, placing particular emphasis to the exterior which be developed into an open space for the reception of visitors, a botanical garden with Montgó plants and a touring circuit around the lighthouse so that visitors can enjoy the spectacular views.

Of the two buildings which make up the complex, the lighthouse and the old houses of the lighthouse keepers, an area of some 360 square metres, has been designed as a museum and information area with spaces for permanent exhibitions, temporary exhibitions and screenings. The other building of some 100 square metres is planned for services such as a cafeteria and toilet blocks. According to the architect, the basic estimate for the renovation and development work - the details of which still need to be completed in the execution phase - would be around one million euros with the development period lasting between 9 and 12 months.

Mayor José Chulvi explained that this preliminary project was the first step to determine an estimate of costs and outline the philosophy of what is required on the site. He added that he was very excited about the sketches of a project which will open a special and historic space to the public. It is the intention to turn the complex into a visitor centre for the Reserve Marina del Cap de Sant Antoni as well as a reception area for visitors to the Parque Natural del Montgó where environmental actions and technical research can be carried out.

However, the basic project is now open to suggestions and ideas that can be incorporated before it goes out to tender. Therefore it will be presented to the association "Qué no pare la llum del far" - "Don't stop the light of the lighthouse" - and to all the political groups in the municipality. Councillor Montse Villaverde (City Projects) pointed out the uniqueness of the project which means that it has great options to apply for regional government grant or European Union funding for which the council will strive. In addition the mayor explained that steps are being taken to obtain ownership or transfer of the other building in the complex, the so-called semaphore building which is correctly owned by Correos.


Xàbia proyecta la rehabilitación para abrir al público el faro del Cap de Sant Antoni

El Ayuntamiento de Xàbia ha presentado el anteproyecto de rehabilitación del faro del Cap de Sant Antoni como espacio de uso público. Firmado por la arquitecta Ulrike Wehr, el diseño propone convertir este edificio histórico y en desuso (lo único que sigue operativo es todo el engranaje relacionado con la luminaria) en un lugar para el aprendizaje, la divulgación científica y el disfrute del entorno. Wehr ha expuesto las líneas principales de su trabajo: Conservación de toda su esencia, con sus elementos arquitectónicos singulares y colores iniciales, dando especial protagonismo al exterior creando una especie de plaza de recepción de visitantes, un jardín botánico con las plantas del Montgó y un circuito que rodee el faro y permita disfrutar de las espectaculares vistas a los acantilados.

De los dos edificios que componen el recinto, el que alberga el faro y las antiguas viviendas de los fareros (360 metros cuadrados) se ha diseñado como espacio museístico y de divulgación, con un circuito de salas para albergar las exposiciones permanentes, temporales y proyecciones. La otra construcción ubicada al lateral (100 metros cuadrados) se destina a servicios con los bloques de baños y cafetería. Según ha avanzado la arquitecta, este proyecto básico estima que las obras de rehabilitación –que todavía han de concretarse en un proyecto de ejecución- tendrían un coste de alrededor de un millón de euros y el tiempo para realizarlas estaría entre 9 y 12 meses.

El alcalde, José Chulvi, ha apuntado que este anteproyecto es el primer paso técnico para poder tener una estimación de costes y recoger la filosofía de lo que se quiere crear allí. Se ha mostrado muy ilusionado con los bocetos de  un proyecto “singular e ilusionante" con el que abrir a las personas un lugar tan especial y con tanta historia. Como ha recordado el responsable municipal, se pretende convertirlo en un centro de interpretación de la reserva marina del Cap de Sant Antoni, además de un lugar de recepción de visitantes al Parque Natural del Montgó, donde se puedan realizar acciones medioambientales o de investigación tecnológica.

No obstante, este proyecto básico está ahora abierto a sugerencias o ideas que se pueden incorporar antes de su licitación. Para ello lo presentará a la asociación “Que no pare la llum del far” y a todos los grupos políticos. La concejala de Proyectos de Ciudad, Montse Villaverde, ha apuntado que la singularidad del proyecto hace que tenga grandes opciones de entrar en líneas de financiación autonómicas o de la Unión Europea, por las que el Ayuntamiento peleará. También en relación a este espacio, el alcalde ha avanzado que se están llevando a cabo acciones para conseguir la titularidad o cesión del otro edificio que completa este complejo; el conocido como edificio semáforo y que es propiedad de Correos.





 

Share on Tumblr


javeamigos.com | BESIDES THE SEA