javeamigos.com | INDEXjaveamigos.com | JAVEA - FIESTA GUIDEjaveamigos.com | JAVEA - EATING AND DRINKINGjaveamigos.com | JAVEA - WALKING GUIDEjaveamigos.com | JAVEA - HOLIDAY GUIDE

javeamigos.com | JAVEA - BUSINESS DIRECTORYjaveamigos.com | JAVEA - PAPERWORKjaveamigos.com | SPORT IN JAVEAjaveamigos.com | JAVEA - EVENTS GUIDEjaveamigos.com | ADVERTISE WITH US


javeamigos.com | VIRGEN DEL CARMEN

javeamigos.com | HAMILTONS OF LONDON


XÀBIA REMEMBERS 11-M ON 15TH ANNIVERSARY
Mayor José Chulvi reads manifesto in memory of victims before a minute's silence

Tuesday 12th March 2019

JAVEA NEWS | XÀBIA REMEMBERS 11-M

Yesterday was the 15th anniversary of the fateful day of March 11th 2004 when Spain suffered its most serious terrorist attack in its history which ended the lives of 193 people and injured a further 2,000 after ten bombs exploded on commuter trains during the Madrid rush hour.

It was the biggest terrorist attack in Europe since the Pan-Am explosions in December 1988 and 11M has since been declared a European Day in Memory of the Victims of Terrorism to honour the memory of those who are no longer amongst us, to keep their memory alive and to recognise that democracy and its defence are the only paths towards freedom and the rights of the people.

Following the call of the Federación Española de Municipios y Provincias (FEMP), the Ayuntamiento de Xàbia held a minute's silence in rejection of terrorism after mayor José Chulvi read a manifesto in which he remembered the victims and appealed to our strength as a society to overcome this global threat.

"Fifteen years ago today was one of the most terrible attacks on our country and one of the bloodiest in Europe. There were 193 deaths but also indirect effects with broken families and collective trauma that it still being felt today. That day we woke up to a new form of terrorism in the 21st century that unfortunately has not stopped. It is a reflection of a new world, convulsive, elevated over the imbalances of the old world. And above all it is a form of transverse pain which doesn't distinguish between people. It's the same in Madrid as it is in Barcelona, London or New York.

Today is the anniversary of that pain but above all it is the anniversary of force. From our strength as a society, from the immense capacity of resistance that we have when we are together facing the threat. We would all be able to say exactly what we were doing that day, as we learned, who told us this. But we can also remember that strange sensation, after a short time, of conviction. To be certain that the roots of our freedom and our coexistence are so deep that there is no terror that can stop them.

From 11-M we have to keep alive the memory of the victims and have pride for our security forces and also the morality which we discovered, the example of millions of people throughout Spain, coming together without distinction, trusting each other, acquiring a trust in others that we should remember every day. From that we appeal, on this day the 'European Day in Memory of Victims of Terrorism' that we not only look back but also look forward with strength. Let us remember the victims and their families and the heroes of that day, our security forces. But let us also work every day for peace."


MANIFIESTO 11M XÀBIA

Este semana se cumplen 15 años del 11 de marzo de 2004, día en el que nuestro país sufrió el atentado más grave de su historia, que acabó con la vida de 193 personas en Madrid. A raíz de ello, el 11M se declaró Día Europeo de la Víctimas del Terrorismo, fecha simbólica para honrar la memoria de los que ya  no están, para mantener vivo su recuerdo y para reconocer que la democracia y su defensa son los únicos caminos hacia la libertad y los derechos de las personas.

Siguiendo la convocatoria de la Federación Española de Municipios y Provincias (FEMP), el Ayuntamiento de Xàbia ha secundado hoy un minuto de silencio en rechazo del terrorismo. El alcalde, José Chulvi, ha leído un manifiesto en el que ha recordado a las víctimas y apelado a nuestra fortaleza como sociedad para superar esta amenaza global.

"
Hui fa 15 anys de l’atemptat més terrible que ha patit el nostre país i un dels més sanguinaris d’Europa. Van ser 193 víctimes mortals, però els efectes indirectes, les famílies trencades, el trauma col·lectiu… encara hui és incalculable. Aquell dia vam despertar a una nova forma de terrorisme segle XXI que, per desgràcia, ho ha deixat de colpejar. És el reflexe d’un mon nou, convuls, alçat sobre els desequilibris del vell món. I sobretot és una forma de dolor transversal, que no distingix entre persones. Té igual que siga Madrid, Barcelona, Londres o Nova York.

Hui és l’aniversari del dolor, però sobretot és el l’aniversari de la força. De la nostra fortalesa com a societat, de la immensa capacitat de resistència que tenim quan estem junts, siga quina siga l’amenaça.  Tots seriem capaços de dir exactament què estavem fent aquell dia, com ens vam enterar, qui ens ho va dir. Però també podem recordar aquella sensació estranya, al cap de poc de temps, del convenciment. De tindre la certesa que les arrels de la nostra llibertat i la nostra convivència són tan profundes que no hi ha terror que puga aplegar a somoure-les.

De l’11-M ens ha de quedar la memòria de les víctimes i l’orgull per les nostres forces de seguretat. Però també el capital moral que vam descobrir, l’exemple de milions de persones en tota Espanya, remant junts sense distinció. Sense desconfiar els uns dels altres. Imbuïts d’una confiança en els demés que hauríem de recordar cada dia.  A eixe capital moral apel·lem hui, en l’aniversari de l’11-M, que serà el Dia Europeu de les Víctimes del Terrorisme. Hui mirem arrere, per a poder mirar avant amb més força. Recordem a les víctimes i a les seues famílies. Recordem als herois i heroïnes d’aquell dia. A les nostres forces de seguretat. I a tots i totes els qui treballen cada dia per la pau.

Guardem ara un minut de silenci."

 

Share on Tumblr


javeamigos.com | BESIDES THE SEA