javeamigos.com | INDEXjaveamigos.com | JAVEA - FIESTA GUIDEjaveamigos.com | JAVEA - EATING AND DRINKINGjaveamigos.com | JAVEA - WALKING GUIDEjaveamigos.com | JAVEA - HOLIDAY GUIDE

javeamigos.com | JAVEA - BUSINESS DIRECTORYjaveamigos.com | JAVEA - PAPERWORKjaveamigos.com | SPORT IN JAVEAjaveamigos.com | JAVEA - EVENTS GUIDEjaveamigos.com | ADVERTISE WITH US


javeamigos.com | VIRGEN DEL CARMEN

javeamigos.com | HAMILTONS OF LONDON


MUNICIPAL MUSEUM RESTORES FUNERARY PANELS FROM SANT JOAN CHAPEL
The historic building is being prepared for visitors

Monday 24th September 2018

JAVEA NEWS | Museum restores funeral plaques.

The Soler Blasco Municipal Museum of Xàbia has been working on adapting the ancient chapel of the old cemetery of Sant Joan in order to turn it into a place of interest for visitors. Archaeological excavations have been carried out inside the building since 2010 and a series of projects have continued in order for the town to recover an important piece of heritage and turn it into a type of funerary museum.

Since 2012 the large doors of the chapel, located on the outskirts of the town close to the olive tree roundabout, have been restored, the window frames have been replaced, the surface of original clay tiles corresponding to the priests vault have been adapted and the electric installation has been renewed whilst a wooden walkway has been installed to allow visits to the chapel to observe a number of graves discovered underneath the original floor of the chapel.

In addition, the museum has restored a set of ten funerary ceramic panels which were excavated from the chapel and other areas of the adjacent cemetery. The restoration work, carried out by expert Maite Gay, was authorised by the Directorate General for Heritage and funding for the project was requested from the Ministry of Education, Research, Culture and Sport.

The 19th century panels presented several restoration problems such as the presence of salt in the ceramic paste, damaging the enamel which had flaked off in several points especially at the edges as well as the total or partial loss of tiles. The restoration work included the elimination of those salts using baths of distilled water, the replacement of missing pieces and the placement of the entire panel within an aluminium frame.


EL MUSEU DE XÀBIA RESTAURA DIEZ PLAFONES FUNERARIOS ORIGINARIOS DEL ANTIGUO CEMENTERIO DE SANT JOAN

El Museo Soler Blasco de Xàbia sigue trabajando para adecuar y hacer visitable la capilla del antiguo cementerio de Sant Joan, un espacio en el que se realizó una excavación arqueológica en 2010 y en el que se están llevando a cabo distintas intervenciones para recuperar su patrimonio de cara a convertirlo en una especie de museo funerario.

Desde 2012 se ha restaurado las puertas, cambiando los cerramientos de las ventanas, adecuado el sector del pavimento  de azulejos de barro originario que correspondía al panteón de los curas y recientemente se ha renovado la instalación eléctrica y montado una pasarela de madera que permite visitar la ermita y observar el conjunto de fosas excavadas.

Siguiendo con este proyecto de puesta en valor, ahora el Museo de Xàbia ha restaurado y montado un conjunto de 10 plafones funerarios de cerámica, que fueron recuperados en la propia ermita y otros espacios del cementerio. Los trabajos, que ha realizado la restauradora Maite Gay,  disponían de la correspondiente autorización de la Dirección general de Patrimonio y para su realización se ha pedido una subvención a la Conselleria de Educación, Investigación, Cultura y Deporte.

Los plafones funerarios, originarios del siglo XIX, presentaban algunos problemas de conservación como por ejemplo la presencia de sales incluida en la pasta cerámica que hacían peligrar el esmalte, que se había escamado en algunos puntos, sobre todo en los bordes, así como la pérdida total o parcial de algunos azulejos. Las intervenciones para su recuperación han consistido en la  eliminación de sales con baños de agua destilada, restitución de piezas, adhesión de fragmentos, reintegración cromática de las lagunas y montaje en un apoyo inerte enmarcado con un perfil de aluminio.




 

Share on Tumblr


javeamigos.com | BESIDES THE SEA